Friday, October 10, 2014

Quiz on Nobel Prize Winners - For Competitive Exam

By
Check out 10 important questions on nobel prize winners 2014, that can be asked in upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and SSC CGL 2014 Exam.

Quiz on Nobel Prize Winners - For Competitive Exam

Nobel Prize Winners
1. Who won the Nobel Prize for Peace in 2014?

[A] Martti Ahtisaari
[B] European Union
[C] Kailash Satyarthi & Malala Yousafzai
[D] Grameen Bank

Answer :- Kailash Satyarthi of india & Malala Yousafzai of Pakistan.

2. In the year 2009, Who won the Nobel Prize in Peace ?

[A] Herta Müller
[B] Barack Obama
[C] Oliver E. Williamson
[D] Jack W. Szostak

Answer:- Barack Obama.

3. Who won the Nobel Prize for Physics in 2014?
[A] Andre Geim; Konstantin Novoselov
[B] Isamu Akasaki; Hiroshi Amano; Shuji Nakamura
[C] Serge Haroche; David J. Wineland
[D] François Englert; Peter W. Higgs

Answer :- Isamu Akasaki; Hiroshi Amano; Shuji Nakamura

4. Who won the Nobel Prize for Chemistry in 2014?
[A] Dan Shechtman
[B] Brian K. Kobilka; Robert J. Lefkowitz
[C]Eric Betzig; Stefan Hell; William Moerner
[D] Martin Karplus; Michael Levitt; Arieh Warshel

Answer :- Eric Betzig; Stefan Hell; William Moerner

5. Who won the Nobel Prize for Physiology or Medicine in 2014?
[A] Robert G. Edwards
[B] James E. Rothman; Randy W. Schekman; Thomas C. Südhof
[C]John O'Keefe; May-Britt Moser; Edvard Moser
[D] Jack W. Szostak

Answer :- John O'Keefe; May-Britt Moser; Edvard Moser

5. Who won the Nobel Prize for Literature in 2014?

[A] Alice Munro
[B] Patrick Modiano
[C]Mo Yan
[D] Tomas Tranströmer

Answer :- Patrick Modiano won Nobel prize for literature in 2014.

6. Liu Xiaobo won Nobel Prize for Peace in which year?
[A] 2011
[B] 2010
[C] 2012
[D] 2013

Answer :- Liu Xiaobo won Nobel Prize for Peace in 2010.

7. Out of below mentioned, who had won Nobel Prize twice?
[A] Mario Vargas Llosa
[B] Robert G. Edwards
[C] Andre Geim
[D] Marie Curie

Answer :- Marie Curie was the first woman to win a Nobel Prize, the first person (and only woman) to win twice, who won 1903 Physics nobel prize and 1911 chemistry nobel prize.

8. Who won Nobel Prize for Physics in 2010?
[A] Mario Vargas Llosa
[B] Robert G. Edwards
[C]Andre Geim, Konstantin Novoselov
[D] Richard F. Heck; Ei-ichi Negishi; Akira Suzuki

Answer :- Andre Geim, Konstantin Novoselov won Nobel Prize in Physics "for groundbreaking experiments regarding the two-dimensional material graphene".

9.  François Englert won Nobel prize in which year?
[A] 2011
[B] 2013
[C] 2012
[D] 2014

Answer:- In 2013, François Englert won Nobel prize in peace with Peter W. Higgs.

10. Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, who won Nobel prize in peace in 2013, is form which country?
[A] England
[B] Netherlands.
[C] India
[D] United States of America

Answer :- The Hague, Netherlands, founded on 29 April 1997.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.