Thursday, August 29, 2013

All about Food Security Bill - Questions on Food Security Bill [General Knowledge]

By
Providing the detail about the food security bill as well as facts and question answers on Food Security Bill introduced by 15th Lok sabha by food minister K V thomas .

What is food security Bill?

As per the Wikipedia, Food security refers to the availability of food and one's access to it. A household is considered food-secure when its occupants do not live in hunger or fear of starvation.

Facts about Food Security Bill - Questions on Food Security Bill

1. Total worth of food security bill?
Ans:- The total worth of food security bill is $20 Billion ~ 1331000000000.00 Indian Rupee (1 billion equals 100 crores (1 Arab)).

2. How many people from india will get benefit?
Ans. 82 crore people in the country will get cheap food grains.

3.Total arguments for food security bill?
Ans. Over 300 amendments moved by the opposition were rejected.

4. Food Security bill was introduced on which date?
Ans. FSI tabled in 15th Parliament on 22 March 2013. (For detail history, read below.)

5. Who introduced the food security bill?
Ans. Food Minister K V Thomas introduced the food security bill in parliament.

Public Distribution System (TPDS) of food security bill

6. Price of wheat/rice under Food security bill
Ans. Priority households are entitled to 5 kgs of foodgrains per person per month, and Antyodaya households to 35 kgs per household per month.

7. Percentage of people in urban and rural will get benefits from food security bill?
Ans. up to 75% of the rural population and up to 50% of the urban population.

8. Price for rice/wheat/millets via Food security bill?
Ans. Rs 3 for rice, Rs. 2 for wheat and Rs.1 for millets.

9. Implementation charges for Food security Bill
Ans. Nearly 10,000 crore will be cost to implement Food Security Bill.

10.The total subsidy budget for current fiscal year for food security bill.
Ans. The total food subsidy budgeted in the current fiscal is Rs 90,000 crore [ 2013-14].

11. Approx Deficit to rise in subsidy's effect on GDP [Gross domestic product]
Ans. Besides inflation fears, the rise in subsidy bill could affect govt’s ability to contain its fiscal deficit at 4.8% of GDP.

12. Approx yearly burden on indian economy for providing food security bill.
Ans. As far as the issue of additional burden is concerned, it would add to Rs 25,000 crore annually to the food subsidy. 

13. Validity of the wheat/rice price?
Ans. The minimum coverage, entitlement and price to remain unchanged until the end of the XII five year plan.

Other Details about the Food Security Bill

Children’s Entitlements

For children in the age group of 6 months to 6 years, the Bill guarantees an age-appropriate meal, free of charge, through the local anganwadi. For children aged 6-14 years, one free mid-day meal shall be provided every day (except on school holidays) in all schools run by local bodies, government and government aided schools, up to Class VIII. For children below six months, “exclusive breastfeeding shall be promoted”.

Children who suffer from malnutrition will be identified through the local anganwadi and meals will be provided to them free of charge “through the local anganwadi”.

Entitlements of Pregnant and Lactating Women

Every pregnant and lactating mother is entitled to a free meal at the local anganwadi (during pregnancy and six months after child birth) as well as maternity benefits of Rs 6,000, in installments.

Notes: (1) “Meal” is defined in the Bill as “hot cooked meal or ready to eat meal or take home ration, as may be prescribed by the Central Government”. All “meals” have to meet nutritional norms specified in Schedule II. (2) The entitlements of women and children are to be delivered by state governments through schemes “in accordance with the guidelines, including cost sharing” to be prescribed by the Central Government. (3) Every school and anganwadi is to have “facilities for cooking meals, drinking water and sanitation”. (4) For purposes of issuing ration cards, the eldest woman in the household (not less than 18 years of age) shall be considered head of the household.

History of food security bill
  • Drafted by the Sonia Gandhi-led National Advisory Council in 2010, the Bill originally proposed legal food entitlement for 75% of India’s population.
  • A panel led by C Rangarajan recommended lowering entitlements and reforming PDS [Public Distribution System].
  • In Sep 2011, the food ministry circulated a draft report for public comments.
  • In July this year, the govt brought an ordinance covering 67% of the population.
Current Public Distribution System for Urban and Rural areas

Current Public Distribution System for Urban and Rural areas

 Cost Dynamic of Food Security Bill

Cost Dynamic of Food Security Bill



State that have food security bill 

State that have food security bill

These are the few question and answer that can be asked in CAT, IBPS or any other PSUs jobs Entrance or Quantitative exam in General Knowledge Section. Hope this article helps you to know about the food security bill. If you have any question regarding the article, you can always comment below.


Also Read:- 
References:-
  1. www.business-standard.com
  2. Articles.economictimes.indiatimes.com
  3. www.tehelka.com
  4. economictimes.indiatimes.com
  5. www.thehindu.com
  6. en.wikipedia.org
  7. eac.gov.in

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.